Strefa Wellness - zdrowie, sport i dieta

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego badania na temat odżywiania potrafią wykazywać tak wiele sprzecznych wyników? Być możemy sami jesteśmy tego przyczyną, a dokładnie nasze różne genotypy? Dieta oparta na pełnoziarnistych produktach, chudych źródłach białka i dużej ilości świeżych warzyw w zasadzie jest dobra dla każdego. Jednak jeśli chcemy skutecznie i bezpiecznie schudnąć lub uzyskać efekt optymalnego zdrowia nasze potrzeby i reakcje na określone produkty spożywcze okazują się być różne. Ta różnica zależy, przynajmniej w części od zmienności genetycznej.

W 99,5% jesteśmy identyczni. Jednak te 0,5 % które nas różni ma ogromne znaczenie.

W naszej ofercie znajdą Państwo następujące testy diagnostyczne:

Panel NutriGene sprawdza warianty 13 genów i pozwala na opracowanie spersonalizowanego planu żywieniowego.

  • konsultacja z dietetykiem w cenie badania
  • obszerne zalecenia żywieniowe na wyniku badania
  • samodzielne/proste pobranie materiału biologicznego
  • wykonywane w certyfikowanym polskim laboratorium
  • dostępny w systemie ratalnym już od 40zł miesięcznie

Obecność haplotypów HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 kojarzona jest z celiakią. Obecność haplotypu HLA-DQ2 stwierdza się u ok. 90% pacjentów z celiakią, w około 5% przypadków identyfikuje się obecność haplotypu HLA-DQ8.

 

Test sprawdzający typowe nietolerancje pokarmowe:

  • Nietolerancja laktozy

  • Nietolerancja fruktozy

  • Nietolerancja kofeiny

Test predyspozycji do otyłości może wykonać każdy, szczególnie jednak polecamy go osobom, które mimo stosowanej diety nadal przybierają na wadze.

Panel NutriFit sprawdza warianty 3 genów i pozwala na opracowanie spersonalizowanego planu żywieniowego i zaleceń z uwzględnieniem:

  • predyspozycji do detoksykacji organizmu -podatności organizmu na stres oksydacyjny (SOD2)
  • predyspozycji do rozwoju cellulitu (genotypowanie ACE)
  • predyspozycji do rozwoju otyłości i cukrzycy typu II (gen FTO)

Nietolerancja laktozy u dorosłych związana jest z obniżeniem syntezy laktazy, enzymu niezbędnego do rozkładu cukru obecnego w produktach mlecznych – laktozy.

oraz inne...

Poznaj informacje zawarte w Twoim DNA i odkryj jego możliwości.

Nietolerancje pokarmowe

Poznaj składniki pożywienia, które negatywnie wpływają na Twój organizm.

Metabolizm

Sprawdź czy kluczowe procesy metaboliczne w Twoim organizmie przebiegają prawidłowo.

Predyspozycje sportowe

Nie istnieje trening dobry dla każdego. Sprawdź co jest dla Ciebie najlepsze.

Dieta

Nie istnieje dieta idealna dla wszystkich. Sprawdź co jest dla Ciebie najlepsze.

Konsultacje dietetyka

W Centrum Badań DNA jest możliwość konsultacji dietetycznych w oparciu o wykonane badania.

Magdalena Ciesielska

Konsultacje on-line z dietetykiem klinicznym

Pani Magdalena ukończyła studia na kierunku Dietetyka o specjalizacji Dietoterapia w Lublinie oraz Dietetyka Kliniczna na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jest Członkiem Polskiej Akademii Zdrowia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Umiejętności praktyczne w zawodzie dietetyka nabyła praktykując w specjalistycznych szpitalach i przychodniach w Lublinie, Warszawie i w Radomiu. Współpracuje z Radomskim Szpitalem Specjalistycznym, poradniami fizjoterapeutycznymi, psychologicznymi, fundacjami zdrowia i medycyny.Na co dzień prowadzi Poradnię Dietetyczną Life&Diet w Radomiu. Jest założycielką Akademii Zdrowego Żywienia – szkoły zdrowego gotowania i autorskich szkoleń z zakresu dietetyki, sportu, psychologii i medycyny holistycznej. Prowadzi warsztaty żywieniowe m.in w szkołach i przedszkolach. Jest również wykładowcą na wyższych uczelniach na kierunkach medycznych w Lublinie i w Radomiu.

Systematycznie uczestniczy w licznych szkoleniach i konferencjach medycznych i żywieniowych. W swojej pracy na stanowisku dietetyka wiele uwagi poświęca również dzieciom i młodzieży promując zdrowe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych oraz poprzez diety dbając o ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Swoje kwalifikacje stale podnosi oparciu o fachową literaturę z zakresu dietetyki, fizjologii, medycyny i sportu. Podczas indywidualnych porad dietetycznych dokłada wszelkich starań, aby pacjenci otrzymali niezbędne i indywidualne wskazówki dotyczące prawidłowego sposobu żywienia, jak i wdrażania prawidłowych nawyków żywieniowych.

W celu umówienia wizyty zachęcamy do kontaktu telefonicznego:

  • Pierwsza konsultacja 150 zł

    Wizyta odbywa się online

mgr inż. Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Konsultacja stacjonarna w siedzibie Centrum Badań DNA przy ul. Ściegiennego 20 w Poznaniu

Pani Joanna jest licencjonowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyła studia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, a także studia podyplomowe na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w zakresie Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego. Specjalizuję się w dietoterapii schorzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność czy cukrzyca typu II, w alergiach IgE – zależnych, chorobach autoimmunologicznych, ze szczególnym naciskiem na chorobę Hashimoto, a także w nadwadze i otyłości. Sama od lat zmaga się z chorobą Hashimoto i widzi także po sobie, jak wielkie znaczenie ma stosowanie właściwej diety i jak znacząco poprawić ona może komfort życia.

Rejestracja do poradni stacjonarnej odbywa się telefonicznie lub poprzez email.

  • Pierwsza konsultacja 180 zł

    Pierwsza 2 godzinna konsultacja

  • Następna konsultacja 130 zł

    Kolejna konsultacja 1 godzinna

© Centrum DNA 2022
Stworzenie strony: Creationship | Wdrożenie: Care4web.pl